Wat zijn CFD's? Alles over beleggen in contract for difference.

CFD beleggen: over de winsten en de verliezen, de voordelen en de risico's.

Contract for difference voor beginners

In het geval dat je al enige tijd belegt of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je het begrip contract voor verschil of CFD vast al eens horen noemen. Contracts for differences zijn erg geliefd bij mensen die beleggen, doordat er heel veel winsten kunnen worden geboekt. Maar de risico’s zijn ook aanwezig, zeker als je gebruik wil maken van de leverage-optie, de hefboom. Via dit artikel beschrijven we wat contract for differences zijn, waar je dan in gaat beleggen, hoe je ze koopt en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Zodra je eenmaal kennis hebt genomen van de risico’s die bij CFD’s horen kun je goed onderbouwd beslissen wat te gaan doen.

Wat zijn CFD's?

Wat zijn CFD's? Een CFD (contract for difference) is een harde afspraak tussen de belegger en de broker over het verschil in koers van een bepaald instrument. Het kan om tal van beleggingsvormen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen of zelfs de NASDAQ of Dow Jones. Je spreekt een prijsverschil af en wacht tot de koers stijgt of daalt. Zodra de koers dan anders ligt kun je je contract sluiten en geld te innen. Maar helaas kan het ook andersom gaan en verdient de broker geld omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Zeker als je een hefboom inzet kun je nog veel meer winst maken, want bij een hefboom van bijvoorbeeld 1:10 hoef je per 10 euro omdat ze ergens hoog dividend aandelen in hebben zitten.

broken image

Veel voordelen

CFD-handel is erg geliefd onder beleggers omdat ze veel voordelen aan CFD zien. Voordat de handel in contracts for differences werd geïntroduceerd kon je nog niet beleggen op dalingen in de koersen. Dat kan met CFD’s wel en dat biedt heel veel kansen voor beleggers, zeker als zij dalingen verwachten. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen kosten kwijt bent voor je transacties als je in CFD’s handelt. Tevens kun je 7 dagen in de week, 24 uur per dag CFD’s verhandelen en ben je niet aan de beurs gebonden qua tijd. Iemand die zich goed verdiept heeft in de materie kan bovendien hee winst maken met de handel in CFD. Daarbij speelt de hefboomwerking een vooraanstaande rol.

Nadelen

Aardig wat voordelen, maar vooral de nadelen zorgen ervoor dat traden in dergelijke contracten een groot risico kent. Onder meer de uitwerking van de hefboomfunctie wordt vaak onderschat en alleen de voordelen worden ervan gezien. Ondanks dat je veel winst kunt boeken, zijn de verliezen bij een hefboom vaak ook enorm. Ook al betaal je maar een fractie van je investering, in het geval van verlies moet je het complete bedrag aan je broker uitkeren. Het is dan ook van belang om je goed in te lezen en ruimschoots te verdiepen en niet zomaar te gaan beginnen. De algemene ervaring is dat ongeduldige beleggers te snel contracts for differences afsluiten en een groot deel van hun vermogen zonder enige onderbouwing beleggen en vervolgens verliezen.

Wees voorzichtig

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het mogelijk om een vermogen te spenderen aan een daling van de koers en daarmee winst te genereren. In een zogenaamde contract for difference spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor de investering. Omdat je een hefboom kunt gebruiken is het mogelijk om nog meer winst te maken. In het geval van een hefboom van 1:50 hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch kun je de winst gewoon pakken. Stel dat een aandeel voor 100 euro werd aangekocht en tegen 10% winst weer werd verkocht, dan pak jij 5 euro winst, terwijl je er maar 1 euro voor hebt betaald! Een enorme winst van wel 400%. Helaas werkt het andersom ook en kan een flinke hefboom tot heel veel verlies leiden.

Dit artikel kwam tot stand met behulp van Nieuw Financieel.